Història

Tot va començar al voltant de 1998, quan es va córrer la veu que es formava a Vilassar una colla de diables. De cop i volta es va despertar un sentiment adormit per molta gent. L’instint de cremar pólvora, va portar a una vintena de persones al 4t. Pis de l’ateneu per fer una reunió explicativa sobre com s’encararia la colla. Així, d’una manera tan senzilla, s’engendrava una idea que va sorgir arran de la creació d’una bèstia, el Cremavila, que havia d’estar acompanyat per un grup de diables.

Érem una colla inexperta, però vam assessorar-nos i vàrem adreçar-nos a altres colles, i amb el pas de les reunions ens anàrem familiaritzant amb el vocabulari dels diables: akelarre, correfoc…

També vàrem conèixer la diferent pirotècnia que hi ha a la venda i les diferents empreses que existeixen en el mercat. Finalment aprenguérem l’estructura d’un correfoc, des del seu inici, és a dir, abans del dia assenyalat per l’espectacle (muntatges al carrer, compra de pirotècnia…); fins l’estructura interna del mateix correfoc: Com es divideix la colla entre els diables que cremen, els que encenen, els que porten el material, els de seguretat, i el diable que s’encarrega d’encendre els muntatges al carrer…

L’ase Innocenci surt d’una iniciativa de la colla dels Mansuets de Foc i l’AVAL l’any 2002. Es va proposar fer una bèstia de foc que tingués relació amb el nostre poble de Vilassar de Mar. Vàrem decidir fer un ase ja que en l’auca d’en L. Guardiola i Prim del 1955, el protagonista principal es un Ase, el qual va ser penjat del campanar de l’Església per menjar-se les males herbes. Vàrem dir-li al constructor encarregat de creació de la bèstia el Sr. Mojals, que preparés l’Ase Innocenci per poder penjar-lo del nostre campanar, tal i com explica la llegenda del penja-ases.

En aquests anys la colla ha agafat un tarannà propi i a la vegada ha crescut, però encara volem créixer més. Per això, si el que tens són ganes de cremar pólvora o de participar directament en un correfoc, el que vols és portar el drac, simplement vols ajudar als muntatges i acompanyar la colla, o tocar amb el grup de tambors, no ho dubtis i… Vine!